madam azlin

madam azlin

Monday, June 1, 2015

entry auntum korea..

entry korea sebelum ni tergendala..akibat mood x muncul tibe..sampai plan ke korea untuk 2nd time..mane xnye dpt tiket murah..bulan 8 air asia promo...harga tiket murah gile time tu..return tiket ktorg dpt RM4++..so confirm berape org nk pegi..ktorg grab terus..tujuan pegi 2nd time ni untuk topup balik mane tmpt ktorg x pegi..lagipun tahun sebelum tu ktorg pegi jatuh hari chuseok. hari chuseok ni mcm perayaan bg dorang kire mcm kat sini mcm hari raya.. so sape2 nk pegi harus check dulu calender korea..kalau x..nnt akan rugi mcm ktorg..public holiday ramai org..pastu byk tmpt tutup..spoil mood.

so dalam mase 2 bulan lebih ktorg kene kumpul duit (belanje/hotel/transport)...mmg mental gak la time tu..tp nk buat mcm mane..dh book tiket..kene gak pegi..nasib ktorg ade pengalaman..jd symtom serabut tu agak kurang..ktorg pegi lebih kurang 6 hari 5 mlm..pilih bulan nov sbb time ni musim auntum..mmg syok...pemandangan cantik..cuace sedang2 sejuk walaupun hampir 1c...

bile dah beli tiket 2nd plan booking tempat tinggal..so ktorg mmg pilih tmpt lame balik..BOA guesthouse..guesthouse ni mmg ktorg rekemen sape nk pegi..dekat dgn train station..pastu untuk pekakas masak/pinggan/cawan dorang asing untuk muslim..so korang x yah risau pasal peralatan nk masak..lg 1 kat situ ade surau kecik untuk org muslim sembhyg..lengkap telekung semua..that y tempat tu jadi pilihan org muslim bile travel ke seoul selain itaewon.

untuk entry kali ni aku kasi share itinerary ktorg sepanjang kat sane..ktorg kat sane jalan sendirik..cume time nk ke eveland je ktorg pkai tour sbb tumpang sekaki family membe ktorg kebetulan pegi sane jugak.

hari pertame:
-sampai airport beli T money dekat GS25(mcm 7E)..T money ni mcm TnG..so korang nk pegi mane2 naik train just pkai T money je..untuk topup depend berape hari korang kat sane..tp bg aku 30000 won dah cukup..selain blh pkai untuk train kalau korang nk beli air ke makanan pun blh tp kene cari kedai yg accept T money tu..

-lepas tu ktorg ke namsan tower.ambk gamba balik..

hari ke 2:

-1 hari ke everland..kat seoul ade 2 team park..1 lotte 1 lagi everland..lotte more untuk budak2...kalau everland byk game mcm nk bunuh org...so aku lebih prefer everland..seronok..kalau korang pegi everland make sure spent 1 hari..sbb nk main1 game ambk mase lame...

hari 3:

-hari shopping..kalau nk beli sevenior dgn kerongsang area nandaemun..kat situ byk sevenior murah2 dgn brooch..
-pastu pegi dongdaemun.tempat kat sini kalau nk shooping kain cotton murah2..4 meter 10000 won lebih kurang rm30..kalau dtg sini sila la borong kain banyak2..dah la kain jenis lembut pastu sejuk

hari 4:

-oleh kerane ktorg bwk membe2 kaki k pop so ktorg jalan2 area opis penyanyi k pop ni..ktorg sempat ambk gamba dekat JYP/CUBE/SM/FNC...tp hari tu xde luck sbb xnmpk sorang artis pun..yg nmpk van dorang je..mmg xde rejeki..
-pastu ktorg ke myeongdong..kat sini kalau nk cari skin care murah2 siap free gift blh dpt kat area sini..serius...harga lagi murah dari malaysia..
-pastu ktorg shooping beg area eng hwa universiti...sape2 nk cari beg2 latest yg xde kat malaysia blh beli kat sini..harga dah la murah..kualiti tip top...

hari 5:

-ktorg singgah nami..kat sini kalau nk ambk gamba menarik pegi time auntum...serius cantik..tambah sejuk gile...
-lepas tu ktorg pegi insadong..

hari 6:
-balik ke malaysia..

rase ini kot itinerary ktorg...rase ade kot tempat aku lupe masuk..almaklum la..dh 6 bulan lepas so kalau korang nk itinerary detail boleh email aku ye...

namsan tower

agak2 nk kunci hati korang kat sini siap2 bawak pad lock..

everland

everland



nmpk x roller coster tu..kalau korang dtg sini wajib naik..


us

ni area istana...aku lupe ape name istana ni

kalau pegi musim auntum wajib masuk sini..cantik2 nk ambk gamba

kalau ambk gamba pra wedding cantik tau kat sini

CUBE 

JYP

kalau pegi nami..wajib rase nasi goncang
kalau pegi area hongdae ade kedai pizza..sila try pizza dorang..sgt sedap

ni area namsan tower



kat everland kene bersedia dari segi mental dan fizikal..1 game ambk mase 2 jam beratur

dpt gak ambk gamba dgn girl2 korea pkai hangbok

afdlin shauki korea..sape penah pegi korea mesti kenal mamat ni

dlm train jgn terkejut masing2 senyap aje..masing2 tgk handphone..



kagum dgn playgorund dorang..siap tmpt bersenam dgn sediakan hola hop..

masjid dekat itaewon

sorry gamba agak tunggang langgang...so sape2 nk dpt kan detail itinerary ke korea boleh email aku azlin.arisfadilah@gmail.com










1 comment:

Delores Hope said...


Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...