arini mood nk share resepi tibe2 timbul..saje nk share resepi lauk org sakit x blh mkn keras2 kan..aritu dah berape hari aku bosan asyik2 mkn bubur(kene bersyukur gak)..mmg x puas je..kejap2 bukak peti ais mkn yougurt..xpun minum milo..smp rase kenyang..tp x kenyang2..pastu dpt idea nk masak ikan stim..kalau gune ikan kembung byk tulang lak..leceh nk mkn..kalau org lapar mcm xmkn nasi sebulan mmg tahap kesabaran xde..jadi nye kene labur duit beli ikan mahal sikit..paling senang ikan siakap la kan..
dlm tgh hari tu g econsave beli ikan siakap sekor..siap siang..lagi melambat kan proses nk memasak kan...jadi dah beli bahan2 semua bermula adegan masak memasak..meh aku share resepi ikan siakap stim ni...mmg mabeles..kalau x selere mkn terus bertambah2 nasik..
bahan:-
-ikan siakap(ikut selere tekak nk pkai ikan ape..tp lagi mudah cari ikan yg x byk tulang)
-bawang putih(tumbuk jgn smp lumat sgt)
-halia(tumbuk jugak)
-bawang besar(hiris)
-cendawan(ikut suka nk pkai sayur ape yg sesuai la mcm brokoli je..carrot ke..yg ni aku gune cedawan sebab senang nk telan)
-garam+ajinamoto sikit(kalau xnk gune ajinamoto pun xpe..ikut selere tekak..)
-cili api kalau nk pedas(ditumbuk)
-bawang goreng
care nk masak:-
-basuh ikan dengan air limau nk buang hanyir tu..dan basuh bersih2
-gaul kan bawang putih ngan halia yg dah tumbuk..campur kan garam dan serbuk perase(ajinamoto)
-pastu letak la sayur atas ikan tu termasuk cili api tadi dengan bawang
-masuk kan dlm tempat mengukus..kukus dlm mase 10-15 minit..(kukus ikan ni mesti dlm pingan ke mangkuk ke..mane yg muat nk masuk tmpt kukus..sebab nk bagi ikan tu mcm berkuah)
-dah masak tu angkat dan hias dengan bawang goreng..
-makan dengan nasi panas mkn smp terangkat buntut..
ikan ni x pyh letak air sebab time kukus tu lame2 nnt ade kuah..jadi x perlu risau ye..pengukus ni pun adiah kahwin..mmg amat2 bergune la..tq sape yg bagi tu..time mkn tu org x sakit pun join sekaki tumpang mkn..eee x malu tau..
masih lagi dlm periuk.. |
No comments:
Post a Comment