madam azlin

madam azlin

Monday, November 19, 2012

masakan hujung minggu serba serbi

ni cerite 2 minggu lepas..sgt basi betul la kan punye cerite..di sebab kan ari sabtu aritu xtau nk buat ape..make aku pun g la shopping barang2 dapo nk buat masak..ingat nk buat steambot..tgh2 cari barang tgk ade offer ikan siakap seekor rm5..sgt murah..so ambk 2 ekor..cancel nk buat steambot..kebetulan mak metua ade bg rangke ayam mentah..jadi plan masak siakap dgn rangke ayam ala2 pasar mlm..ko mampu??mcm meniage dah kan..

disebab kan ade 2 ikan..plan 1 ekor masak steam..1 ekor lagi masak 3 rase..pastu masak sayor campo..settle..sedap smp menjilat jari..

ikan steam kot..steam punye periuk enta ke mane..ni aku pkai tempat steambot..belasah la labu..jnj sodap..

sorry gamba x clear..sbb last minit mentol terbakar..

meh la syer resepi ikan masak steam..rase aku penah bagi sebelum ni..tp xpela..aku bg la lagi ye..

bahan2:-

ikan siakap
halia
cili api berapi
asam boi
daun limau purut
bawang putih

cara2 nk buat:-

-ikan tu cuci bersih2 jgn bg hanyir
-tumbuk cili api berapi,bwang putih,halia..jgn tumbuk lumat sgt..
-lumur bahan tumbuk pastu letak garam
-steam kan ikan tu..agak2 mcm dah berair letak daun limau purut dan asam boi
-steam kan lebih kurang 20-25 minit..pastu siap dihidang..nk wangi letak daun sup dan bawang goreng..

resepi rangka ayam ala2 pasar:-

bahan:
rangka ayam
telor
tepung goreng ayam

cara2 nk buat:-

-cuci bersih2 rangka ayam tu
-lumur kan dgn telor..sepatut nye putih telur..tp aku patern xnk membazir..dgn kuning2 sekali aku lumur..letak garam sikit..
-panas kan minyak..
-celur rangka ayam tu dgn tepung...pastikan minyak panas betul2 pastu baru goreng..kalau nk sedap goreng gune periuk..goreng jadi sekate je...

akhir sekali...tatap la muke tuan tanah..abaikan pemandangan dekat belakang tu..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...