harini nk syer resepi sup sukiyaki(name dia mcm ni kot) yg selalu ade dekat tapayaki...mudah ringkas dan cepat..sap sap soi...
bahan:-
-kobis bunge(ikut byk mane nk letak)
-cendawan
-soon(jgn letak byk2..nnt kembang terlebih..)
-tahu kering
-ayam ambk bahagian daging..potong kecik2..
-udang pun blh taruk
-tahu jepun(potong dan goreng dulu dgn api yg panas..)
-bawang merah+putih(tumbuk)
-kiub ayam(gune knorr)
panas kan minyak sikit..tumis bawang merah+putih..masukan ayam..dah naik bau..masukan air..tunggu smp mendidih..masukan kiub..pastu masukan udang..tunggu 4-5 minit masukan sayo2/soon/tahu kering/cendawan/tahu jepun...tunggu 3-4 minit..dah siap..agak2 x masin boleh tambah garam..pastu tabur bawang goreng...pastu kalau rajin goreng ayam kunyit..mkn dgn nasi panas..confirm tambah 2 kali...heheheh selamat mencube...
No comments:
Post a Comment