madam azlin

madam azlin

Sunday, July 7, 2013

daging dendeng

opismate aku ade bwk daging dendeng aritu...so berkampung la kat aku opis..aku bwk nasi impit dgn lempeng..kwn aku tu bwk daging dendeng...perghhh mmg mables la dia buat..cume kurang pedas je...kalau pedas sikit mmg dh mantop...jd aritu mcm x puas mkn..mintak resipi siap2..arini aku buat sendirik..baru puas ati...nk tau resepi daging dendeng ni mcm mane?

bahan;-

-daging 1 kg
-bawang besar 2 bijik
-bawang putih 6 ulas
-halia 3 inci
-cili kering 20 (kalau nk lebih pun boleh)
-serai 5 batang
-asam jawa 1 mangkuk
-kecap pekat 1/2 mangkuk kecik
-kecap manis ikut suke..jgn letak byk..td aku x letak sbb kicap xdee...jd aku ganti letak gule
-letak 4 beradik(bunge lawang/cengkih/kayu manis/1 lg aku lupe ape name dia)

rebus:-

rebus kan daging td sehingga empuk..(nk bg empuk cepat letak sudu time rebus)..masukan halia+bawang time nk rebus td..

bahan di blend:-

-bawang 1 bijik(goreng kan bawang ni dulu)
-halia(goreng)
-bawang putih(goreng)
-cili kering(goreng)
-serai xyah goreng

menumis:-

-masukan 4 beradik td..hiris bawang sebijik dan tumis...masukan serai..masukan bahan di blend td...tumis smp naik bau...masukan air asam jawe kicap pekat dan kicap manis...masukan garam secukup nye,...dan sebati...masukan daging..masak smp sebati..agak2 nk ade air sikit..letak la air..kalau xnk biarkan smp kering2 lembap...dh boleh hidang...blh mkn dengan nasi impit xpun lempeng...mmg terangkat la...


selamat mencube..dan selamat menyambut puase ye rakan2

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...