bahan2:
-ayam dalam 8 ketul
-bawang besar
-bawang putih
-cili api
-halia
-kunyit
-jintan
-ketumbar bijik
-serai
-daun kunyit
cara2 nk masak:-
-basuh ayam bersih2( nk goreng kan kejap pun boleh kalau tkt x masak)
-tumbuk bawang merah/putih/cili/kunyit/halia/jintan/kentumbar.(nk blend pun boleh tp aku gune care tradisional..
-masuk kan bahan2 tadi kat ayam..kasi gaul dulu smp sebati..tabur garam secukup rase..lepas dah gaul masuk kan dlm kuali..dalan letak minyak..(kalau ayam tu dah masak dulu tumis kan terus bahan2 tumbuk tasi baru masuk kan ayam...
-masukan serai pastu daun kunyit dan letak air sikit dalam separuh cawan..gaul smp sebati..dan tutup..
-kalau ayam dah empuk boleh angkat terus..(kene sentiase monitor ayam kasi gaul.. takut hangus lak)
senang je masakan ni..x caye besok boleh cube..hehehehe
gamba ehsan dari mr google..td x sempat nk snap sebab dah lapa sgt..
No comments:
Post a Comment