madam azlin

madam azlin

Wednesday, April 10, 2013

tips ke bandung...

dah berape bulan baru nk buat final update untuk bandung kan...so aku kat sini ringkas kan shj ye..sbb aku pun baru 1st time dtg bandung..jadi pengalaman agak cetek..kalau langkawi mmg laju je la aku bg tips...hehehehe

HOTEL

-pastikan hotel korang duduk tu selese dan x jauh dari bandar..rase x susah nk dpt kan hotel dekat bandung..make sure servey dulu..booking awal amat digalakan..jimat mase dan tenage...lagi2 time cuti sekolah..mmg korang kene booking awal..tkt nnt kene tipu..abis duit kat situ jek...mcm aku aritu servey dekat agoda..tgh lokasi hotel kat mane semua..pastu bukak website hotel tu..compare harga agoda dgn direct hotel tu..mcm aku aritu booking direct..sbb lagi murah..bilik pun selesa..besar giler...mmg puas ati la..ooooohh aku duduk hotel carradin..averange 1 mlm rm132 siap breakfirst untuk 2 org..termasuk transport airport...lokasi dekat dgn pasar baru...


luas kan bilik aku...mmg sesuai sape nk shopping byk..main lempar je..bilik ni boleh muat 4 org..
TRANSPORT

-dari airport ke hotel..aku dah siap2 suruh org hotel ambk ktorg dari airport ke hotel..balik pun dorang anta..so xde kene tipu..dan amat menjimat kan..so sepanjang ktorg kat sane..ktorg upah pak supir bwk ktorg jln2..kalau bwk kete sendiri boleh pitam..sbb signboard sane kurang..pastu jln raye amat stress kalau korang nk drive...jgn terperanjat kalau kat sane dorang hon sesuke hati...tande mesre alam gitu..

TEMPAT SHOPPING

-kalau dh upah pak supir xyah risau nk fikir tmpt mane best kat sane..ckp dgn pak supir bwk korang jln2 tmpt menarik dekat bandung..kalau tujuan korang kat sane nk shopping korang bgtau siap2 pak supir tu..nnt tau la dia nk bwk korang..bg yg nk cari barang kahwin kat sane mmg amat2 digalakan..sbb sebenier untuk tetamu amat2 murah berbanding nilai 3..jadi bwk duit byk2..tkt korang juling mata..kalau yg nk shopping baju aka kain ela dan telekung murah2 dekat pasar baru..tp kene pandai servey dan check kualiti kain dorang..jgn smp kene tipu dah la..dan kebanyakan pak supir akan tunjuk kedai2 yg dorang rekemen kat korang mcm kedai telekung/kain ela..tp korang jgn terus beli..sbb kebanyakan dorang ni ade komisen setiap kedai dorang rekemen tu..kadang2 harga mahal..jadi tips utama..korang kene sevey2 dulu...jgn smp rugi di kemudian hari...

MAKANAN

-kalau korang upah pak supir..automatik dia akan bwk korang kedai yg dorang ade link..so agak mahal sikit compare kedai2 biase...jadi?korang kene pasrah je la..atau nk rajin cari sendiri kedai mkn..mcm aku first time dtg..jadi ktorg agak takut2 sikit nk cube makanan kat sane..tkt cerry berry..kang mood nk shopping spoil..tp kalau korang dh fokus kat shopping mood nk mkn pun kurang..cume haus je..bwk la air botol siap..mcm ktorg aritu..mkn breakfirst kenyang dekat hotel..mlm baru mkn..jimat..duit mkn blh g kat shopping..heheheheh

telekung yg cantik2..blh rambang mata la..
PAKAIAN

-xyah bwk baju byk2...nnt barang korang shopping nk letak mane..bawak baju nipis2 sudah..sane xde panas sgt..cuace mcm kat cameron..sepanjang aku kat sane..agak kurang berpeluh...and please bwk sanitize..

DUIT

-tukar kat malaysia siap2..kalau korang fokus nk shopping rm2k cukup sgt2..kalau rm1k pun cukup jugak..kalau korang x cukup duit boleh draw duit kat atm sane..kalau maybank boleh kuar kat duit dekat bii..tp kene active kan dulu pengeluaran international sebelum korang travel..ala just call je call center bank korang..nnt dorang akan uruskan..pastikan korang bwk duit malaysia sikit..mcm rm1 ke rm5 ke..syiling pun ok..sbb kat sane kalau korang bg tips kat dorang pkai duit malaysia dorang seronok giler...

PAK SUPIR

-ni korang kene pandai sevey..ade murah ade mahal..kalau malas cari ambk je pak supir aku gune aritu ni email pak supir tu dudifamilystrans@yahoo.com..pak supir ni kire ok la..dia blh uruskan kite dari A smp Z

AIRPORT

-airport tax sebelum blk malaysia korang kene baya time kat airport..lebih kurang 75000 rupiah sorang..so sebelum shopping pastikan duit airport tax ni asing2 kan..nk pkai duit malaysia pun blh..dorang terima jugak..mase ktorg dekat airport bandung time nk balik malaysia..nnt ade pekeje kat situ offer korang nk uruskan dari check in sehingge la bagasi korang...jadi korang akan di tempat kan mcm 1 bilik mcm ruang menunggu sebelum korang boading..tp korang kene baya la..aku lupe berape kene baya..xslh aku lebih kurang rm30..tp!!!amat berbaloi korang gune khidmat ni..sbb duit yg korang baya tu siap pakej mkn sekali sebelum korang boarding..makan la smp muntah dlm bilik tu...serius..bg aku sgt berbaloi..dgn barang aku yg byk semua..dorang yg uruskan..dorang la uruskan imegersn..baya tax..check in bag..nnt tau2 dh boleh masuk flight..senang kan...xyah nk bersesak2 bagai..mule2 org ni offer pakej mcm ni ktorg mcm tkt kene tipu..tp memandang kan ktorg smp airport awal..pastu xtau nk buat ape..jadi ktorg tawakal je la..nasib ok..xde pape masalah..sbb dekat airport bandung tu org mmg padat..dgn beratur panjang lg..so ktorg suke2 hati lepak dlm lounge sambil mkn smp kenyang...hehehe

rase tu je kot nk bg tips..lgpun first time pegi kan..jadi potensi blur2 tu amat tinggi...

hasil rembatan 1 hari untuk 3 org

hasil rembatan 1 hari..








6 comments:

Irfa said...

TQ FR TIPS ITU..X PENAH PEGI BANDUNG
MEMBER BARU BALIK..KATANYA (KALI KE2 DIA PEGI)DIA KATA LAGI JIMAT JALAN SENDIRI DAN DAPAT SOPING TPT ORG TEMPATAN MEMBELI BELAH.BETUL KATA AWAK YG KALAU PAKAI TOUR DIA AKAN BAWAK TPT YG BAGI DIA KOMISEN ;)

Nieda ramly said...

luas bilik hotel . senang nak letak barang shopping yg byk tu ....

Anonymous said...

alinnn bagi tips g langkawi boleh?? selalu g ngan rombongan so mmg xmek port bab book2 ni.. segala book xtau. tau g shopping je. haha. so boleh cter x dr book tiket smpi lah kat cane? hehe.. tq.

chocodud said...

Salam. Boleh share hotel apa tu?

anak aris said...

hotel saya duduk ni carrcadin hotel..boleh tgk website dia http://www.carrcadin-hotel.com/

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...