madam azlin

madam azlin

Wednesday, October 31, 2012

eczema

harini aku nk bercerita pasal penyakit eczema..sbb ape aku nk cerite pasal eczema??sbb aku sendiri yg kene..aku kene since tingkat 4 mcm tu la..ni angkara berjangkit dgn budak dorm..ishhh..x pasal2 kan..aku ingat lagi...akak tu suke pinjam baldi aku la..pastu dgn selambe campo baju aku dgn baju dia yg dah gune..grrrrrrr...ingat aku ni 1 mak 1 bapak ke dgn dia..

so bermula episode penyakit kulit ni..mule2 dia kene dekat kelipat lengan ni..pastu naik dekat belakang leher..seterus nye bdn..nasib x naik kat muke..kalau ikut kan dah almost 10 tahun aku berkawan dgn penyakit ni..mcm2 ubat dah try..dokter pakar kulit jgn ckp la..duit abis kat situ je..ubat kampung pun same..

mase time buat DNC aritu agak malu jugak la bile nurse tgk badan aku mcm tu kan..so ade la sorang nurse ni tanye ade alah dgn makanan ke..aku ckp x..aku alah dgn suhu je..aku x blh sejuk sgt..nnt mule la gatal..dan aku xblh mandi dgn air panas nnt kulit jadi kering..so dia ckp mybe aku x sesuai pkai sabun mandi yg aku gune skrg..mcm lux,antibax,dettol..sbb sabun2 ni mcm ade ape enta yg menyebabkan kulit aku jadi teruk..so dia suggest pkai sabun khas untuk kulit sensetif..

dlm mase yg same aku terbace blog KAK FILLA pasal penyakit eczema ni.dia ade suggest pkai cetaphil ni.mule2 bace mcm x caye kan..brand farmasi biase..boleh ke hilang???tp kalau x cube x tau pulak hasil dia kan..so aku gigih la beli sabun khas untuk kulit sensatif brand oilum..brand cetaphil pun ade jual gak..tp agak mahal sikit..so aku beli on bajet aku..oilum siap ade collagen buat kulit korang x rase kering..rase lembap2 je..jadi dah settle beli sabun mari pegi side losen pulak..cari brand cetaphil pulak..so dpt..harga sabun rm10.20+losen rm53..lotion ni mahal sikit..mahal2 pun pasrah jugak nk beli.nk baik kan..

jadi bermula episode pkai sabun ketul..lepas mnd kering kan badan semua sapu kat tmpt yg kene eczema tu..setelah 3 minggu menggunakan 2 bende ni..result ni dia mmg terbaik..habis ilang semua kesan2 eczema tu..ade tinggal sikit2 je..time peluh xde aku tergaruk2 lagi sbb gatal..jadi skrg bende ni jadi sahabt baik aku..nk mnd kene pkai sabun ubat tu..lepas mnd kene pkai lotion..kene rajin..kalau x sejarah berulang kembali..tp korban kan sikit la kos nk beli sabun dgn lotion tu..tp xpe..asal hilang dah la..

brand cetaphil ni ade untuk muke jugak.mcm pencuci muke dia.aku bace kat internet ade org pkai abis jerawat hilang.kulit jadi licin..so sape2 nk beli brand ni boleh dpt kan di guardian x pun watson..x rugi beli lotion ni..lebih elok la dari pkai nivea ke xpun baby johnson..sbb lotion ni fragrance free..jadi nk sapu 1 badan pun boleh..lagi elok letak kat tapak kaki...confirm yg merekah jadi lembut blk..
ni sabun mnd aku gune skrg

ni pencuci muke dan sabun bdn..sabun bdn tu mahal sikit..harga dia dlm rm28 seketul
ni lotion aku pkai skrg..my BFF

contoh tmpt yg kene xdo..malu nk tunjuk..akhir kate..tonton la wajah ku ini..hahahahah







1 comment:

Anonymous said...

Kt mne nk cri oilum?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...