madam azlin

madam azlin

Wednesday, October 3, 2012

miscarriage


mari start bercerita kejadian menimpa aku sebelum raye lagi..rase sebelum raye dah nk dekat 2 bulan aku x dtg period..bg aku mcm normal sbb sebelum ni pun period aku x regular..dulu kadang2 smp 3 bulan pun x dtg..jadi time puase tu bdn aku rase mcm mls2 sgt...asyik nk tido je..membe2 ade gak suruh test kot2 pregnnt...tp aku mcm x sedia lagi nk cek..sbb tkt kecewe..so nasihat kwn2 aku abaikan..

masuk pertengahan puase rase mcm nk muntah...sedap kan ati maybe aku lapa..ye la puase kan...pastu laki aku lak bdn x sihat..asyik demam semua kan..so aku ambk keputusan cek jugak...disebabkan aku x penah test urine kan..jadi mase nk test mcm blur2...sebab aku jadi kelang kabut...mcm mane aku nk tadah air kencing tu..mcm mane nk sedut air kencing tu gune tiup tu..last2 setelah duk lame2 dlm bilik air tu..akhir nye berjaya..titik kan atas alat tu..nnt bende tu begerak smp la ke first line..jadi hati mcm dah kecewe..confirm xdo rejeki..terus buang..aku lupe bende tu kene tunggu 5 minit..jadi bile dah cerite2 dgn opis mate..blk tu korek balik dlm tong sampah..tgk blk bende tu double line...tp mcm kabur...

double line dan kabur..terus confius..
 bile dah kabur tu terus jadi confius..sbb tkt bende ni dah jadi kering terus nmpk double line..mlm tu terus pegi watson beli sekali 3 bijik..test 2 alat confirm double line...terus senyum2 kambing hehehhee..syukur...akhir nye...


besok nye terus pegi az zahra sebab nk confirm kan balik kan..smp sane soklan pertame tanye bile last period..adoi...part ni paling fail sbb aku x penah tande pun bile last period..lagi2 kejadian dah 2 bulan lepas..so aku main redah ckp 21hb-30hb jun aku last period..jadi dia scan2 nmpk kantung..confirm pregnnt..tp baby x nmpk lg..dokter ckp mybe baru lagi..so cek blk after 2 minggu..

so after 2 minggu cek blk pun xde..last2 refer pakar..refer pakar pun same..xde jugak..suruh tunggu lagi seminggu..pun xde gak..last2 dia ckp ni maybe bby x jadi..so kene cuci..bajet nk buat dekat az zahra..bile tanye harga nk buat dnc kene rm1600..terus telan air liur..kalau bwh seribu ok lagi..lagi2 time tu pas raye..duit ala2 je..terus mintah refer latter pegi gov...pakar suruh pilih nk hospital mane..kate free kan...mane2 hospital pun x kesah..jadi aku lebih suke ke putrajaya..

kantung ade..tp kosong..sedih...
smp gov..kene buat 1st step balik..sbb az zahra x bg gamba scan..terpakse scan pastu jolok bawah(aku xtau ape bende name yg jolok bwh tu)..then dokter gov ckp kantung kosong..suruh tunggu seminggu lagi..tunggu lagi..hangin..smp bile kan..jadi aku pun tunggu jugak la seminggu..lepas seminggu scan blk confirm kosong sebb ikut saiz kantung aku lebih kurang 9minggu..sepatut dah nmpk..jadi dia kate nk tunggu lagi x? dah la next week dah nk pegi sarawak..terus ckp..xnk tunggu lagi2..lagi2 dah xtahan..kantung kosong tp syntom2 mcm org pregnnt ade..mcm loya muntah..terus aku ckp cuci jela..bape lame nk tunggu..last2 dokter agree terus cuci..buat appoimant..besok jugak cuci..masuk daycare ward..

so prosider kene puase start kul 12 mlm..besok pagi2 dah tercegat kat daycare..tukar baju bagai..lepak2 atas katil..dokter dtg...masuk kan ubat ape enta kat bwh..dok tekan2 subat masuk dlm..pas settle masuk kan ubat tu..selang 15 minit..terase mcm nk berak..lari g jamban..tp x berak2 pulak..pastu jln nk pegi katil terase mcm air keluar..perghhh air dia rase hangat2..terus g toilet blk..tengok darah lak keluar..tanye nurse mmg akan berdarah pastu kuar air ke..dia ckp ye..terus dia bg pet suruh pkai..pet sponser by hospital tau2 la mcm mane kan..ikat pkai tali..lame jugak la aku kat toilet..fikir mcm mane nk pkai..last2 buat idea sendiri..pas pkai rase mcm pkai gistring...heheheh..gile x selese..sebb x pkai spender...

kul 10 terus tolak masuk labour room..time otw nk pegi sane nurse suruh duk atas wheel cheer..terase mcm nk jalan sendiri je..sebab ape?wheel cheer tu rase mcm x kukuh..dgn roda goyang2 la..serius..jadi fobia kejap..smp tmpt operate tu bukak baju semua jadi separe bogel..dia masuk kan ubat bius terus x sedar langsung..tau2 dokter kejut suruh bgn..ckp dah settle..time tu tgh mamai..tp rase sakit mcm sengugut..terus tido blk..sedar2 mintak plastik sbb nk muntah..mmg syntom2 org kene bius standard akan muntah kalau sedar..tp kadang2 ade yg x kene mcm aku..pastu dah boleh mkn sikit2..then kencing..duk kejap smp petang dah boleh blk...

kalau jumpe membe ke sedare ke  yg tau aku buat dnc ni soklan pertame mesti tanye sakit x?..aku rase mcm  x sakit sgt..mcm aku ckp tadi skt mcm kene sengugut..tp mybe aku punye kandungan kecik lagi..so pontensi nk sakit tu kurang..mcm mane dokter tu buat aku xtau..sbb aku x sedar langsung time dorang buat..tp ade setengah hospital dia bius separuh..so dorang boleh nmpk..tp xpela..aku lagi rela dia bius terus..nnt x pasal2 aku jadi trauma x tentu pasal..terus meroyan..

bagi aku hospital putrajaya masih ok layanan dia..lagi pun free kan..jgn nk expect dorang bg layanan bak raja..so nk xnk kene terime je..kadang2 dlm keadaan ko dah sakit giler nk beranak rase time tu mesti korang  rase beranak dekat dlm kerete pun ok..apetah lagi hospital kerajaan..asal bby tu dpt keluar dah ok..betul x..tp ade duit lebih x salah pilih private..asal ongkos nye cukup..jadi pilihan ditangan anda...heheheh maju la sukan untuk negare...


kasi posing dulu

pas masukan ubat tu mmg x blh baring...rase x selese


sebelum diangkut ke labour room..get ready...



1 comment:

Riri Yoorin said...

sabar ye alin pasni jgn gerak byk sgt tau

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...