madam azlin

madam azlin

Sunday, January 16, 2011

rajin nye saye arini

dsebab kan arini aku keje mlm so siang aku mcm xde aktiviti..ajak abg kuar die ckp suruh aku rehat je..sbb die kate dah 2 ari aku keje mcm bangla..mencik...smp ati same kan aku dgn bangla...xtau ke aku cari rejeki untuk ank2 kat uma..(feeling2 dah kahwin pulak uwekkkk2)..bgn2 pg dah tgh ari..almaklum la bujang lg..lain la dah kahwin..mau sebelum subuh aku dah bgn..hehheheh..

so bgn2 perut rase lapa..goreng keropok lekor..murah rejeki aku sejak2 akhr2 ni..kwn2 aku ramai org pantai timur so dorang bg la kopok lekor..macih kwn2..pasni bg la lg..luas pemandangan kuali besar aku goreng kan...hehehehe....dah goreng2 tu.aku kemas la dapo yg x terusik hampir 2 3 ari..ye sbb busy memanjang..balik keje aku terus tdo..cawan dah melambak2 x basuh..dah kemas2 rase mcm nk masak..ala masak simple je..lauk bujang.kuar kan la ape yg patut kat peti ais tu..nk tau aku masak ape..ala mcm biase..org bujang suke masak lauk ni..sardin la ape lg..tp aku masak sardin santan+ikan bilis cili api berapi+dgn telo dadar...mcm masak lauk untuk 10org kan...

oh my pren i want to tell u today i'm cook sardin santan...mau mkn meh dtg uma aku..kalau x ko msk sendiri la ye..aku bg resipi..


ni la sardin santan tu...

nmpk mcm biase kan..tp rase la dulu..yeee..

sardin+ikan bili cili api pedas berapi+telor dadar...

kat sini aku tepek resipi mcm mane nk buat sardin santan..ala kacang je..korang pun blh buat nye...

bahan-bahan:-

-mestila sardin tin kan..(ape2 brand tp aku suke gune ayam brand sbb x rase hanyir sgt
-cili api+cili merah
-bawang putih+bwang merah(bwang merah ni potong bulat2 kalau nk lg sedap letak byk2)
-santan(aku gune santan kotak je...)
-halia ckt
-daun limau purut(xnk letak pun xpe)
-air
-minyak masak

care2 nk masak:-

-panas kan kuali..
-panas minyak masak.jgn letak byk2.skrg kene jimat.minyak kan dah kurang kat msia ni
-masukan bawang merah/putih pastu cili api cili merah dgn halia
-agak2 dah naik bau masuk kan sardin...time ni slow kan api..kang terpecik2..
-pastu masuk santan.kalau gune santan kotak korang kene la masuk kan air sikit..kalau gune santan perah dah x yah masukakn air..
-last sekali letak la daun limau purut,garam dgn gule ckt..
-tggu 2 mnt..korang kacau2 la..kang santan pecah..
-siap dhidang...

senang kan..ala budak darjah 3 pun boleh buat.dulu time aku sekolah rendah ade la mmb aku ni..aku rase time tu aku darjah 4 kot..die ckp die msk ayam kurma la kari la..pehh terror giler..aku darjah 4 balik tggu mak aku msk je..kagum giler dgn mmb aku tu...

dah lepas melantak aku kemas la bilik aku semue..akhr sekali aku basuh jamban.time ni mmg aku rase bdn aku mmg dah gemuk.boleh aku basuh jamban mengah2..serius ok...mmg dah kritikil..kene senam next week..xnk o.t lg la mggu dpn..mau rehat kan bdn...ok la..tu jela aku nk membebel arini..enjoy..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...